Ambulancemedewerkers en meldkamer centralisten lopen beroepshalve een verhoogd risico om geconfronteerd te worden met traumatische gebeurtenissen. De nasleep van een dergelijk incident kan zowel het welbevinden als de voortgang van het werk negatief beïnvloeden. Wat nu te doen bij het inschatten en verwerken van een traumatische gebeurtenis?
Leidinggevende: 1 dag
In geval van een crisis dient de structuur duidelijk te zijn. Wie heeft welke rol op het moment van de crisis. Kernpunten voor het management zijn, overzicht houden, zowel intern als extern proactief en zorgvuldig communiceren, rust en veiligheid uitstralen en open communiceren met collega’s, medewerkers en eventueel familieleden. Naast zijn voorzitterschap tijdens een multidisciplinaire, operationele debriefing heeft de leidinggevende een signalerende en proces begeleidende taak en biedt hij een steunende context.
Collegiale ondersteuner (GCO): 3 dagen
Daar waar de leidinggevende meer de helicopter view over alle medewerkers bewaart, gaat de GCO meer in op de praktische kant van de individuele, psychosociale ondersteuning, zonder daarbij op de stoel van de hulpverlener te gaan zitten.
De GCO-medewerkers hebben hierin een duidelijke taak; zij maken een inschatting van de primaire behoefte van medewerkers na een traumatische ervaring, en hebben een signalerende, monitorende en terugkoppelende taak binnen de organisatie wanneer er zorgen zijn over een medewerker.
Onderwerpen:
Duur: 1-3 dagen
Deelnemers: In overleg met opdrachtgever.
Dag 1 is een gezamenlijke training van leidinggevende en collegiale ondersteuners.
In company/open inschrijving: In company
Accreditatie: V&VN 7-21 punten